MAKİNE TEKNOLOJİSİ

30.08.2017 4371

Makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla sektör sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır.Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.

 

30-08-2017

SEKTÖR

Makine sektörü, emek yoğun karakterini korumakla birlikte gelişmiş ülkelerle de benzer özellikler göstermektedir. Çok az sayıda makine tipi hariç, seri imalat teknikleri bu sektörde uygulanmamaktadır. Son yıllarda dünyada müşteri istekleri doğrultusunda makine imalatına yönelim söz konusu olmuştur. Ek mühendislik çalışması gerektiren bu talepler, batı ülkelerinde fiyatların artmasına neden olmuştur. Türkiye・de ise işçilik yanında, mühendislik hizmetlerinin de nispeten ucuz olması, makine imalatçısı şirketlerin rekabet şansını artırmakta ve bu üstünlüğün yakın gelecekte de devam edeceği öngörülmektedir. Türkiye・de makine imalat sanayisinde ISO 9000 serisi kalite belgelerine ve ・ürün uygunluk markası・ belgesine sahip şirket sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Makine imalat sanayi son yıllardaki hızlı gelişimi ile Türkiye için önemli bir potansiyel taşımaktadır.  Müşteri istekleri doğrultusunda imalatta, mühendislik ve işçilik ücretlerinin makine üreticisi gelişmiĢ ülkelerden düşük olmasının yanı sıra, oldukça yoğun emek isteyen bu üretim dalında Türk şirketlerinin teknolojik birikimleri uluslararası rekabete imkân sağlamaktadır. Bu olumlu yapı, Türk makine imalatçısının yetişmiş teknik elemana olan ihtiyacının devamını da göstermektedir.

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI


1. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEME

Endüstriyel modellemecinin sahip olduğu,  bilgisayarlı üretime yönelik modelleme yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.Makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeciliğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

2. BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI

Makine ressamının sahip olduğu, bilgisayarlı iki ve üç boyutlu makine çizimleri yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Makine Teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

3.ENDÜSTRİYEL KALIP

Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac, metal, hacim ve plastik kalıp imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.


4. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI

Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Makine teknolojisi alanında makine imalatı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

5. MERMER İŞLEME

Mermer işlemecisinin sahip olduğu, mermer imalat işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.  Makine Teknolojisi alanında Mermer işlemeciliği yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

6. MAKİNE BAKIM ONARIM

Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu,  makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Makine Teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

 

İSTİHDAM ALANLARI

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe,

2. Makine imalatı sektöründe,

3. Endüstriyel modelleme sektöründe,

4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,

5. Makine bakım ve onarım işlerinde,

6. Mermercilik sektöründe vb.

yerlerde çalışabilirler.

 

ÜNİVERSİTEDE M.T.O.K KAPSAMINDA OKUMA HAKKI OLAN BÖLÜMLER

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

 

30-08-2017