Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı, meteorolojik, mekanik, elektronik ve yazılım bilimlerinin kullanılarak elektrik enerjisinin üretilmesi ve endüstriyel kullanım uygulamalarını gerçekleştirecek kalifiye eleman yetiştirmektir. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının öğrenci açısından faydaları; mezuniyet sonrası endüstride iş bulabilme endişesi taşımamalarının yanı sıra kendi işyerini açabilme imkânı kazanmasıdır. Enerji sektöründeki gelişmeler doğrultusunda ileriye yönelik yeni iş imkânları, yani farklı enerji üretme yöntemleri kullanıldığında bu öğrenciler öncelikli ve personel seçimi sırasında avantajlı konumda olacaklardır.
Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının endüstri açısından faydaları; işgücü piyasasına uygun eleman bulabilme, endüstrinin zorlandığı projelerde kurumun danışmanlık hizmetlerinden faydalanma imkânı.
Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının ulusal açıdan faydaları; bu eğitim modeliyle yetişecek olan teknisyenler yenilenebilir enerji tesislerinin işletilmesinde dış bağımlılığı minimize edecektir. Yetişecek olan teknisyenler ne kadar çok olursa bu sektörün hızlı bir şekilde büyümesi kaçınılmaz olacaktır.
Yenilenebilir enerji teknolojileri alanının kurulum ve montaj açısından faydaları; bu eğitim kurumunda yetişecek teknisyenler teorik ve uygulamalı olarak sektörde yetiştikleri için yapılan işlerin uluslar arası standartlara uygun olması sağlanacaktır. Aksi takdirde birçok sektörde olduğu gibi standart dışı uygulamalarla karşılaşılacaktır.
Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) 2010/101 Sayılı Kararı ile 2023 yılında ülkemiz enerjisinin en az %30 nun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefini belirlemiştir. Aynı şekilde Vizyon 2023 Strateji Belgesinde sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda, "Yenilenebilir enerji kaynaklarından (Hidrolik, Rüzgar, Güneş) enerji üretebilmek; bunun için gerekli üretim sistemlerini geliştirebilmek."İfadesi yeralmaktadır. Yeni yasal düzenlemelerle ülkemizin yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeler hız kazanmış buna paralel olarak da vakit kaybetmeden bu sektorun ihtiyac duyacagi teknik personelin yetistirilmesi. mevcut enerji kurulum piyasasında yer alan teknisyenlerin el yordamıyla yenilenebilir enerji tesisleri kurması ve buna ek olarak kurucu şirketlerin bakım onarım faaliyetlerini de ülke dışından yürütme istekleridir. Bu endüstride maliyetlerin yüksek olması, çalışanların eğitimsiz olması, standartların yakalanamaması, kaynakların etkin kullanılamaması ve rekabet gücünün az olması nedeniyle üretim kontrolünün sağlanamaması, girdilerde standardın tespit edilememesi ve işletmecilerin en çok şikâyet ettiği konular arasında yer almaktadır.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında Rüzgâr Enerjisi Sistemleri, Güneş Enerjisi Sistemleri belirlenmiş ve bu dallarda uygulanmak üzere öğretim programları hazırlanmıştır. Avrupa ülkelerinde ve Amerikada bu alana has eğitim programları uygulanmakta ve bu konuda ülkemiz geç kalmış durumdadır. Yenilenebilir Enerji Teknolojisleri Alanının kendine has ayrı bir alan olmasının en önemli etmenlerinden biri de daha sonra diğer yenilenebilir enerji teknolojileri dalları olan jeotermal, biyogaz, hidrojen ve yakıt hücreleri, mikro hidroelektrik vb. öğretim programları kapmsamasıdır.
Türkiye'de elektrik enerjisi üretimi sektöründe bu dallarda uygulanacak öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanmasının sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir.
Enerji sektörü, çağımızda günlük yaşamın ve iş hayatının vazgeçilmez unsuru, uygarlık ve gelişmişlik göstergesi olarak elektrik enerjisinin kullanılmasıyla başlamıştır. İlk elektrik santrallerinde elektrik enerjisinin üretilmesiyle enerji sektörünün gelişimi başlamıştır. Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte bu sektör, temiz enerji kullanılarak doğa dostu yöntemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Sektörün hızla gelişmesi sebebiyle bu alanda uzman ve yetişmiş iş gücüne olan ihtiyaç artmıştır. Çok geniş bir alana yayılan sektör, dalında uzmanlaşmış personele ihtiyaç duymakla birlikte bu personelin eğitimi de ayrı bir önem arz etmektedir. Bu nedenle sektör ilgili dalda istihdam ettiği personelini o dalda uzmanlaşacak şekilde yetiştirmeye ayrı bir önem vermektedir.
Ülkemizde yenilenebilir enerji teknolojisi alanında kurumsallaşmış birçok sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bu sanayi kuruluşlarında yenilenebilir enerji alanında istihdam edilmiş iş gücü olmakla birlikte kendi kuruluşlarını işleten meslek elemanları ile birlikte faaliyetlerini sürdürmektedirler. Teknolojiye kullanan sanayinin hızla ilerlemesi yenilenebilir enerji teknolojileri alanı dalında uzman meslek elemanına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple yenilenebilir enerji teknolojileri alanında yeterlik sahibi meslek elemanlarının yetiştirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk hali almıştır. Gelecekte de Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı; sanayinin kalbi, teknolojinin beyni olmaya devam edecektir. Özellikle yeni teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte ilgili sektörde yeni dalların oluşması kaçınılmazdır. Halihazırda genişlemeye devam etmekte olan bu sektör çalışma hayatının da en önemli unsuru olmaya kuşkusuz devam edecektir.
RÜZGÂR ENERJİSİ SİSTEMLERİ
Rüzgâr enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ
Güneş enerjisinden elektrik üreten büyük ve küçük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
İSTİHDAM ALANLARI
Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı'ndan mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
Rüzgâr enerji santrallerinde,
Güneş enerji santrallerinde,
Küçük rüzgâr türbini kurulumu firmalarında,
Küçük güneş türbini kurulumu firmalarında,
Rüzgâr türbini üreten firmalarda,
Güneş paneli üreten firmalarda,
Diğer elektrik santrallerinde vb. yerlerde çalışabilirler.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.